DEN HAAG - Kranten gaan seksbedrijven vragen om bij advertenties hun vergunningnummer te vermelden. Klanten kunnen zo zien welke bedrijven bonafide zijn. Dat hebben de dagbladen, verenigd in de Nederlandse Dagbladpers, en het ministerie van Justitie donderdag met elkaar afgesproken.

Klanten lopen bij een bedrijf met een vergunning minder risico te maken te krijgen met slachtoffers van mensenhandel of met minderjarigen. Vooral in de escortbranche komen nog vaak misstanden voor. Op de advertentiepagina's plaatsen de kranten een tekst waarin ze de lezers attenderen op de vergunningnummers.

Aan adverteerders die geen vergunning hoeven te hebben, vragen de kranten om hun BTW-nummer in hun advertenties te zetten. Daardoor zijn de bedrijven achter de telefoonnumers gemakkelijker te achterhalen.

Het ging de dagbladen te ver om vermeldingen van de vergunningnummers verplicht te stellen. "Maar we gaan er wel op aandringen", zegt T. Nauta, secretaris van de Nederlandse Dagbladpers. De sector gaat ervan uit een deel van de adverteerders als klant te verliezen als kranten om de nummers gaan vragen.