De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het monetaire steunbeleid dat ze nu voert. Dat adviseert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuw rapport, waarvan een deel donderdag in handen is gekomen van persbureau Reuters.

Het uitgelekte document zou eigenlijk pas komende week bij een bijeenkomst in Luxemburg gepresenteerd worden aan de financiënministers van de EU-lidstaten.

Het IMF stelt in het rapport verder dat de euro iets ondergewaardeerd wordt. De organisatie roept EU-landen met "voldoende fiscale ruimte", zoals Duitsland, daarom op om de uitgaven te verhogen. Zo zou potentiële groei verder worden gestimuleerd.

Het IMF stelt dat landen met een flink begrotingstekort, zoals Italië, juist "meer fiscale ruimte" moeten creëren door structurele hervormingen door te voeren.

Dergelijke ingrepen zouden de wisselkoers van de Europese munt bovendien helpen versterken.

Beleid van de ECB sinds december

Sinds december 2018 is de ECB gestopt met het opkoopbeleid dat ze in 2016 startte. Wel houdt de bank de rentes sindsdien nog steeds op 0 procent, zodat banken gemakkelijk kunnen lenen. Eind vorig jaar meldde de centrale bank wel dat die lage rente na de zomer van 2019 mogelijk wordt afgebouwd.

Later op donderdag zal de ECB naar verwachting nieuwe ingrepen die de eurozone moeten versterken aankondigen.