Namaakproducten en piraterij berokkenen de Nederlandse economie jaarlijks bijna 2 miljard euro aan schade. Die schatting maakt het bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

In de 28 EU-landen loopt de schade in elf belangrijke sectoren op tot 60 miljard euro, 7,4 procent van de totale verkopen in die sectoren.

Het EUIPO schatte de omzetderving door schending van intellectuele eigendomsrechten in Nederland vorig jaar nog op 1,8 miljard euro per jaar. De schade per inwoner wordt geraamd op 116 euro, 10 euro meer dan vorig jaar.

Het in Alicante gevestigde agentschap keek naar onder meer kleding, schoenen, accessoires, cosmetica, speelgoed, sportartikelen, horloges, sieraden, muziekopnamen, handtassen, sterkedrank, wijn, pesticiden, smartphones en geneesmiddelen. In de meeste sectoren is het omzetverlies gedaald sinds vorig jaar.

Bij kleding, schoenen, accessoires, cosmetica en verzorgingsproducten werd een toename geregistreerd. De schade in Nederland voor deze productgroepen bedraagt 1,47 miljard euro, aldus het EUIPO.