LONDEN - Luchtvaartmaatschappij British Airways en muziekproducent EMI, twee grote namen in het Britse bedrijfsleven, verdwijnen uit de index van de Financial Times voor de belangrijkste honderd aandelen op de Londense effectenbeurs (FTSE 100). De wijziging wordt woensdag officieel bekendgemaakt en gaat in op 23 september.

De sinds 1984 bestaande index wordt om de drie maanden aangepast. Een woordvoerster van de samensteller van het toonaangevende koersgemiddelde zei dinsdag dat op basis van de beurswaarden bij het slot van die dag British Airways en EMI verdwijnen, samen met stroomproducent International Power. De vervangers zijn verpakkingsbedrijf Rexam, geneesmiddelendistributeur Alliance Unichem en machinebouwer Tomkins.

British Airways zit in de FTSE-index sinds de privatisering van de maatschappij in 1987 en EMI sinds de splitsing van Thorn-EMI in 1996. Maatgevend is de beurswaarde van een bedrijf. Een onderneming die wat dat betreft bij de negentig grootste komt, wordt automatisch opgenomen en een bedrijf dat zakt tot onder positie 110, moet eruit. British Airways stond bij het beursslot van dinsdag op 111 en EMI op 114.