Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Zzp'ers voelen weinig voor verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als het principeakkoord over de pensioenen wordt goedgekeurd, dan worden zelfstandigen verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) af te sluiten. Belangenverenigingen voelen niets voor een verplichte aov, omdat die te duur zou zijn.
Door NU.nl

Zo'n 80 procent van de zelfstandigen heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Het is ook niet goedkoop: een gemiddelde zzp'er betaalt gemiddeld zo'n 3.000 euro bruto per jaar om zichzelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid; zo'n 250 euro per maand.

"Wij weten dat een verplichte aov voor zzp'ers onuitvoerbaar is, onacceptabel en velen richting de voedselbank zal sturen", schrijft belangenvereniging ZZP Nederland op Twitter.

Belangenvereniging PZO wijst met de vinger naar PvdA en GroenLinks en zet vraagtekens bij het voorstel: "Voor de insiders is duidelijk dat er een handel gedreven is waarbij inhoudelijke diepgang en realiteitszin niet altijd de meest bepalende kenmerken zijn."

Eerder dit jaar deed ZZP Nederland bij de achterban nog onderzoek naar een verplichte aov. Ruim 80 procent van de respondenten zei tegen zo'n verplichting te zijn.

Zzp'ers zien meer in minimale basisvoorziening

Zowel PZO als ZZP Nederland ziet meer in een minimale voorziening voor alle werkenden, waar alle werkenden aan meebetalen. "Dat is wat anders dan een verplichte aov. Doordat alle werkenden eraan meebetalen, kan de premie blijvend laag en betaalbaar blijven", aldus ZZP Nederland.

Details over de verplichte aov zijn er nog niet. Het kabinet heeft zzp-belangenorganisaties gevraagd om voor de zomer van 2020 met concrete voorstellen te komen, aldus ZZP Nederland.


Lees meer over:

GeldEconomie

Aanbevolen artikelen