AMSTERDAM - De meeste Europese effectenbeurzen hebben dinsdag een soort van U-bocht vertoond. De fondsen die maandag het hardst daalden, stegen dinsdag het sterkst. De grootste winnaars van maandag waren nu de belangrijkste verliezers. In Amsterdam eindigde de toonaangevende AEX-index op een stand van 357,19 punten. Dat is een stijging van 10,82 punten ofwel 3,1 procent na een verlies van 2,7 procent op maandag.

Ook de andere Europese beurzen boekten een behoorlijke winst. In Parijs sloot de CAC-index net als de AEX 3,1 procent hoger. De FTSE-index in Londen won 2,8 procent. Op de beurs in Frankfurt, die 2,5 uur later sluit, eindigde de DAX-index 1,9 procent in de plus.

Moedeloos

Een beurshandelaar reageerde moedeloos op de verschuivingen: "Ik weet het ook niet meer. Maandag daalde de beurs om een onverklaarbare reden. Dinsdag stijgt hij weer. Het lijkt wel een spiegel. Ik heb het idee dat koopjesjagers denken goedkoop aandelen te kunnen inslaan. Ik heb geen idee waar dit eindigt."

Onder de stijgers waren onder meer Philips (7,1 procent), Hagemeyer (6,7 procent) en de maker van machines voor de chipindustrie ASML (5,7 procent). Onder de dalers zaten producent van voedingsmiddelen Numico (0,8 procent) en bierbrouwer Heineken (1 procent).

De MidKap-index bleef achter met een stijging van 1,70 punt (0,5 procent) tot 353,07 punten. Dat kwam vooral door de daling van Vendex KBB met 5,4 procent. Het warenhuisconcern presenteerde voorbeurs tegenvallende winstcijfers. PinkRoccade steeg 1,5 procent. De automatiseerder uit Voorburg presenteert woensdag zijn halfjaarcijfers.

Glansrol voor Versatel

Op de lokale markt was er een glansrol weggelegd voor telecombedrijf Versatel. De onderneming is zo goed als rond met de obligatiehouders over een omzetting van schulden in aandelen. De voormalige beurslieveling klom maandag al flink in waarde. Dinsdag kwam daar nog eens ruim 16 procent bij op 0,36 eurocent. Dat is overigens slechts een fractie van de 80 euro die in maart 2000 voor een aandeel werd betaald.

Op de Europese valutamarkten ging de koers van de euro verder omlaag. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,9745 dollar genoteerd in vergelijking met 0,9815 op maandag. De koers van de euro tegenover het pond sterling daalde van 0,6295 tot 0,6270 pond.