Italië overtreedt de Europese begrotingsregels en daarom zou een strafprocedure gerechtvaardigd zijn, meldt de Europese Commissie woensdag.

"Voor de duidelijkheid: dit betekent niet dat er een strafprocedure wordt opgestart", zegt Eurocommissaris Valdis Dombrovskis. In de komende twee weken moeten de Europese lidstaten eerst besluiten om zo'n procedure te starten.

Volgens de Europese Commissie heeft Italië te weinig vooruitgang geboekt bij het opvolgen van economische aanbevelingen en is het ook teruggekomen op noodzakelijke hervormingen. "Dit kan negatief uitpakken voor het Italiaanse groeipotentieel", aldus de Commissie.

Eurocommissaris Pierre Moscovici stelt woensdag wel dat het voor het land nog niet te laat is om de procedure te ontwijken. "Het is nu aan de Italiaanse overheid om in te grijpen", zegt hij.

Miljardenboete dreigt voor Italië

Als Brussel daadwerkelijk doorzet met procedures, loopt Italië het risico om op termijn een bedrag dat tot 3,5 miljard euro kan oplopen te moeten betalen.

Italië heeft een schuldenlast van ruim 130 procent van de economie, het op een na hoogste niveau in de eurozone. Volgens Europese regels mag het land met een dergelijke schuld een begrotingstekort draaien, maar moet er wel een plan zijn om de schulden te verlagen.

Europa ziet weinig in belastingverlaging

De Italiaanse regeringspartijen Lega en Vijfsterrenbeweging willen inzetten op belastingverlagingen en hogere uitgaven om de groei te stimuleren, maar vanuit Europa vreest men dat dit vooral de schuldenlast verder zal verhogen.

Italië wist eerder nog groen licht van de Europese Commissie te krijgen om een begrotingstekort van 2,04 procent in 2019 te draaien, maar vooral vanuit Lega is er de roep om het begrotingstekort toch te laten oplopen.

En met een stagnerende economie en de grote plannen van Lega en de Vijfsterrenbeweging is het de vraag of de afspraak met de Europese Commissie wel wordt gehaald.