De Europese Commissie start volgens de Italiaanse krant La Repubblica woensdag een disciplinaire procedure tegen Italië om het begrotingsbeleid van het land. Het dagblad zegt zich te baseren op een conceptbrief van de Europese Commissie.

In de brief valt naar verluidt te lezen dat het begrotingsbeleid van de Italiaanse regering het risico vergroot dat Italië het vertrouwen van financiële markten verliest.

Italië heeft een schuldenlast van ruim 130 procent van de economie, het op een na hoogste niveau in de eurozone. Volgens Europese regels mag het land met een dergelijke schuld een begrotingstekort draaien, maar moet er wel een plan zijn om de schulden te verlagen.

De Italiaanse regeringspartijen Lega en Vijfsterrenbeweging willen inzetten op belastingverlagingen en hogere uitgaven om de groei te stimuleren, maar vanuit Europa vreest men dat dit vooral de schuldenlast verder zal verhogen.

Minstens 3 tot 4 miljard euro aan bezuinigingen nodig

Italië wist eerder nog groen licht van de Europese Commissie te krijgen om een begrotingstekort van 2,04 procent in 2019 te draaien, maar vooral vanuit Lega is er de roep om het begrotingstekort toch te laten oplopen.

En met een stagnerende economie en de grote plannen van Lega en de Vijfsterrenbeweging is het de vraag of de afspraak met de Europese Commissie wel wordt gehaald. Volgens La Repubblica zou Italië minstens 3 tot 4 miljard euro moeten bezuinigen om Europese sancties te voorkomen.

Als Brussel daadwerkelijk doorzet met procedures, loopt Italië het risico om op termijn een bedrag dat tot 3,5 miljard euro kan oplopen te moeten betalen.