PGGM overweegt een "flink belang" te nemen in de nieuwe kernreactor die in Petten moet komen, schrijft De Telegraaf woensdag. Het zou voor de pensioenbelegger een aantrekkelijke investering zijn omdat de reactor grondstoffen voor nucleaire geneeskunde zou leveren.

De pensioenbelegger zou de investering goed vinden passen bij de achterban van onder meer het huisartsenpensioenfonds en dat van verplegend personeel, schrijft de krant. PGGM zelf wil tegenover de krant niet inhoudelijk reageren.

De oude kernreactor die nu nog in Petten staat, werd in 1961 gebouwd en levert veel medische isotopen, de grondstoffen die voor onder meer de genezing van kanker en hart- en vaatziekten worden gebruikt. De oude installatie is inmiddels echter toe aan vervanging.

In 2013 werd besloten dat er een nieuwe reactor moest komen, die met privaat geld gebouwd moest worden. Er zou tussen de 500 en 800 miljoen euro voor nodig zijn, waarvan 80 miljoen euro van het Rijk en de provincie geleend kan worden.

Voor de bouw van een nieuwe reactor, die Pallas moet gaan heten, staat de vergunningsaanvraag voor 2020 gepland. Als die wordt toegekend, zou de installatie in 2025 operationeel kunnen zijn.