NEW YORK - De dag voor de grote herdenking van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, zijn de koersen in New York weer licht gestegen.

Net als maandag hield angst voor nieuwe aanslagen de beleggers aan de kant. Toch leefde dinsdag op de beursvloer ook de veronderstelling dat donderdag een kleine rally in het verschiet ligt als 11 september zonder incidenten verloopt. Ook positieve verwachtingen van bedrijven deden het sentiment goed.

De belangrijkste fondsen sloten daarom gemiddeld iets hoger dan het slot van maandag. De Dow-Jonesindex eindigde de dag op 8602,61 punten. Dat was een winst van 83,23 punten, of 1 procent. De technologiebeurs Nasdaq overtrof die winst met een stijging van 15,5 punten (1,2 procent) tot 1320,10 punten.

Ondanks een positieve start van de dag, leek het in de loop van de eerste uren op een negatieve dag uit te lopen. De Verenigde Staten maakten dinsdag bekend de paraatheid te verhogen uit vrees voor aanslagen. De koersen reageerden direct met een flinke daling, maar in de laatste twee uur werd dat verlies weer goedgemaakt.

Positief bedrijfnieuws droeg daar een belangrijke steen aan bij. Ford maakte maandag nabeurs bekend in het derde kwartaal winst te maken, waar eerst verlies werd verwacht. Het aandeel won 0,9 procent. Branchegenoot General Motors profiteerde eveneens en steeg 1,7 procent. Het was daarmee een van de vele stijgers onder de Dow-fondsen. Een van de grootse winnaars was United Technologies. Het industriële conglomeraat maakte bekend de prognoses voor de winst dit jaar te gaan halen.

Biotech-bedrijf Genentech moest flink inleveren, nadat bekend was geworden dat het borstkankermedicijn dat in ontwikkeling is niet best uit testen naar voren kwam. Het aandeel zakte 9,7 procent weg. Desondanks was de rest van de tech-sector overwegend positief gestemd, vooral door stijgende chipmakers.

De euro won tijdens de Amerikaans handel weer iets terug van het verlies eerder op de dag in Europa. De Europese munt stond aan het einde van de dag in New York op 0,9755 dollar, tegen 0,9745 dollar bij het slot van Amsterdam. Maandag kostte de euro nog circa 98 dollarcent.