Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit voor noodmaatregelen in de woningbouw. Voorzitter Hans de Boer zegt tegen De Telegraaf dat er een taskforce van Rijksoverheid, gemeenten en bouwbedrijven moet komen om het tekort zo snel mogelijk op te lossen.

Ook moet er meer geld naar infrastructuur, zegt De Boer. "De taskforce moet panklare projecten formuleren voor honderdduizenden woningen. Iedereen denkt: de bouwmarkt is overspannen, dus het zit wel goed. Maar de nieuwe bouwplannen drogen snel op."

Het Economisch Instituut voor de Bouw meldde onlangs dat vorig jaar tienduizend minder woningen zijn gebouwd dan de bedoeling was.

"Straks kom je in een situatie dat de hele samenleving staat te schreeuwen om woningen en er tegelijk een economische dip komt", zegt de VNO-NCW-voorzitter. "Er moeten bouwplannen komen voordat er een economische neergang komt. De bouw kan dan de verzwakkende economie stutten."

De taakgroep moet onder meer voor aantrekkelijkere grondprijzen en voorwaarden zorgen. "Goede bouwlocaties zijn ook erg belangrijk. Alleen maar binnenstedelijk woningen bouwen lukt niet", zegt De Boer.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW presenteert het plan dinsdag bij de vastgoedbeurs PROVADA in Amsterdam.