Het UWV verstrekt uitkeringen aan een grote groep gedetineerden, terwijl zij daar volgens de wet geen recht op hebben. Dat stelt Nieuwsuur maandag op basis van eigen onderzoek.

Nieuwsuur heeft verschillende steekproeven gedaan. Zo blijkt onder meer dat van een groep van 2.200 gedetineerden die voorafgaand aan hun straf een uitkering kregen, 550 nog altijd geld ontvangen. De totale schade is niet bekend, maar zou behoorlijk oplopen.

Mensen die in de gevangenis zitten, hebben geen recht op een uitkering. De uitkeringen blijven echter doorlopen door problemen in de bedrijfsvoering van het UWV, stelt het nieuwsprogramma.

Officieel moeten veroordeelden zelf doorgeven dat ze vastgezet worden, zodat hun uitkering stopgezet kan worden. Het UWV controleert dit vervolgens, maar schiet daarin tekort. Zo zou de database sterk verouderd zijn en het controleproces te ingewikkeld.

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees stelt naar aanleiding van de publicatie een onderzoek in naar de gang van zaken bij het UWV.