DEN HAAG - Het spaarloon, waarmee werknemers belastingvrij geld opzij kunnen zetten, zal aan populariteit verliezen door de invoering van de levensloopregeling voor het sparen van verlof. Deze verwachting heeft minister De Geus van Sociale Zaken woensdag uitgesproken.

"Levensloop zal spaarloon inhalen, verwacht ik. Volgend jaar een bescheiden start, maar er is geen twijfel over mogelijk dat over tien jaar de levensloopregeling een stevig onderdeel van ons sociaalzekerheidsstelsel zal zijn", aldus De Geus.

Vanaf volgend jaar kunnen werknemers jaarlijks maximaal 12 procent van hun inkomen belastingvrij sparen voor verlof van werk. Zij moeten wel een keuze maken tussen deze levensloopregeling en het spaarloon.

Burn-out

De Geus verwacht dat het aantal mensen dat de levensloopregeling zal gebruiken om voor hun 65e te stoppen met werken, geleidelijk zal afnemen. Hij denkt dat mensen liever tijdens hun loopbaan een pauze nemen, bijvoorbeeld om te studeren of voor een lange reis. De bewindsman spreekt van een "noodzakelijk instrument om mensen zo lang mogelijk aan het werk te houden" omdat door verlof bijvoorbeeld een burn-out voorkomen kan worden.

Zo kan een 25-jarige werknemer die per maand 2000 euro bruto verdient na vijf jaar sparen van maandelijks 100 euro ruim drie maanden met verlof met behoud van salaris. Op een speciale website kan volgens De Geus ook PvdA-leider Wouter Bos uitrekenen hoe lang hij met verlof kan na de verkiezingen van 2007 "om meer tijd voor zijn gezin te hebben".

Inmiddels zijn de vakbonden en de werkgeversorganisaties voorzichtig begonnen afspraken te maken over de levensloopregeling. In twintig van de 64 recent afgesloten CAO's hebben zij hierover een akkoord bereikt. Bij negentien andere studeren de bonden en de werkgevers nog op de regeling, aldus De Geus.

Onderzoek

Uit een onderzoek van Aegon blijkt dat afspraken in CAO's noodzakelijk zijn, wil de levensloopregeling echt van de grond komen. Volgens de verzekeraar zal namelijk 70 procent van de werknemers niet op eigen houtje gaan sparen voor verlof.