De rente op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar is vrijdag onder 0 procent gezakt, melden verschillende media vrijdag. Dat is voor het eerst sinds de zomer van 2016.

Beleggers kiezen vanwege de oplopende handelsspanningen voor veilige havens, zoals staatsobligaties. Ook in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en België daalt de rente op staatsleningen.

Als de rente negatief is, leggen beleggers toe op hun investering. De inkomsten uit vaste rentebetalingen en de aflossing liggen dan lager dan wat ze moeten betalen voor de staatslening.

De waarde en het rendement van een staatslening bewegen tegengesteld. Een lagere rente duidt op een hogere waarde en een toenemende vraag naar de obligatie.

VS voert importtarieven op Mexicaanse goederen in

De VS heft vanaf 10 juni importtarieven van 5 procent op alle goederen die uit Mexico komen.

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat Mexico te weinig doet tegen illegale immigratie en heeft aangekondigd de tarieven iedere maand met 5 procentpunt te verhogen tot een maximum van 25 procent.

Ook lijkt er nog geen oplossing in zicht voor de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Onderhandelingen tussen de twee landen zijn eerder deze maand vastgelopen, waarop Trump nieuwe importheffingen op goederen uit China heeft ingesteld. China heeft op zijn beurt invoertarieven op Amerikaanse producten ingesteld.