De VS verhoogt op 10 juni de importheffingen op alle producten uit Mexico naar 5 procent. Vanaf juli gaan de tarieven nog verder omhoog, tenzij Mexico "de stroom immigranten stopt", zo waarschuwt de Amerikaanse president Donald Trump donderdag.

Doet het buurland van de VS dat niet, dan geldt er vanaf oktober uiteindelijk een heffing van 25 procent op alle goederen. In de maanden daarvoor stijgt die geleidelijk naar 10, 15 en 20 procent.

Volgens Trump is de passieve houding van Mexico rondom de "problemen" bij de zuidelijke grens van de VS "buitengewoon problematisch". Er zouden dagelijks 4.500 personen de grens oversteken.

De president vindt dat Mexico de stroom immigranten gemakkelijk een halt toe kan roepen en terug kan sturen naar hun eigen land, mede door de "strenge" wetgeving in het land. Dat doet het land volgens Trump momenteel niet of nauwelijks. Volgens hem gaan de tarieven van tafel als Mexico "de crisis verlicht".

Mexico waarschuwt voor handelsoorlog

Mexico's viceminister van Buitenlandse Zaken voor Noord-Amerika, Jesús Seade, noemde de potentiële nieuwe tarieven "rampzalig". Seade vindt het jammer dat Trump de "opgebouwde relatie" onder druk zet en geeft aan dat zijn land een handelsoorlog niet schuwt door ook importtarieven te verhogen.

De Mexicaanse peso daalde vlak na de aankondiging van Trump naar het laagste punt in drie maanden.