Uber heeft in het eerste kwartaal 1 miljard dollar (zo'n 898 miljoen euro) verlies geleden, meldt Uber in zijn eerste kwartaalbericht als beursgenoteerd bedrijf. Een jaar eerder boekte het bedrijf nog een winst van 3,7 miljard dollar winst.

Dat Uber zo sterk verlieslatend is hangt samen met de vele investeringen die het bedrijf doet. Het techbedrijf achter de bekende taxi-app steekt veel geld in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Ook werd nog niet zo lang geleden dik 3 miljard dollar op tafel gelegd voor de overname van rivaal Careem Networks FZ uit Dubai.

Een jaar terug zou eigenlijk ook sprake zijn geweest van een stevig verlies, ware het niet dat Uber toen veel geld binnensleepte door bezittingen te verkopen. Op operationele basis verdubbelde het verlies ruimschoots. Toch is Uber hard gegroeid. De kwartaalomzet steeg van 2,6 miljard naar 3,1 miljard dollar.

Het gaat om definitieve cijfers, want in het honderden pagina's tellende document voor de aanvraag van een beursnotering bij beurstoezichthouder SEC in april bracht het bedrijf al voorlopige cijfers naar buiten. Nu zijn er wel wat meer zaken bekend geworden. Zo blijkt dat de omzet in de Verenigde Staten en Canada stevig aandikte, maar dat de opbrengsten in Zuid-Amerika juist flink zijn gedaald.

Prijzenoorlog is in sommige landen minder hevig

Volgens financieel topman Nelson Chai lagen de resultaten in het eerste kwartaal aan de bovenkant van de eerder gestelde bandbreedtes. Hij zegt verder signalen te zien dat de prijzenoorlog met concurrenten in sommige landen wat minder hevig aan het worden is. Chai verwacht dat die trend zal doorzetten in het tweede kwartaal. Ook benadrukte hij dat Uber voorlopig flink zal blijven investeren.

Ubers langverwachte beursdebuut in New York op 10 mei was geen succes. Op de eerste beursdag ging het aandeel meteen al hard omlaag. Beleggers leken nog niet heel erg overtuigd van de mooie beloften van het bedrijf. Uber beloofde ooit goed te zijn voor een flinke winstmarge.