NEW YORK - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Northwest Airlines en Delta Air Lines zijn bezig met de voorbereiding van een aanvraag van uitstel van betaling. Mogelijk dienen ze die woensdag al in. Dat heeft de krant The New York Times dinsdag gemeld.

De beurskoers van Northwest daalde in reactie op het bericht met 40 procent van 3,31 dollar tot 1,57 dollar. Aan het begin van dit jaar stond de koers nog op 11 dollar. Het aandeel Delta Air Lines noteerde 'slechts' 8,2 procent lager.

De twee bedrijven zijn partners van Air France-KLM. Ze zijn net als andere maatschappijen in de problemen geraakt door de sterke stijging van de brandstofprijzen. Northwest heeft ook nog eens relatief hoge loonkosten.

Twee andere grote luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten, US Airways en United Airlines, zitten al geruime tijd in surseance. Dit uitstel van betaling kan in de VS worden verkregen door een beroep te doen op hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementwetgeving. Dat geeft bedrijven de gelegenheid financieel orde op zaken te stellen.