De partij van vertrekkend premier Theresa May staat niet alleen onder druk op het gebied van verkiezingsuitslagen. De Britse Conservatieven zien ook het aantal donaties scherp afnemen. Dat blijkt donderdag uit data die gepubliceerd zijn door de Electoral Commission, de Britse instantie die dit in de gaten houdt.

In het eerste kwartaal van 2019 haalden de Conservatieven 3,7 miljoen pond (bijna 4,2 miljoen euro) binnen. Het is het laagste bedrag sinds het laatste kwartaal van 2017.

Een kwartaal eerder lag het bedrag nog op 7,5 miljoen pond. In het eerste kwartaal van 2018 haalden de Tories 4,8 miljoen pond binnen. De Conservatieven blijven wel de partij die het meeste geld binnenhaalt.

De grootste oppositiepartij, Labour, haalde 3,5 miljoen pond binnen. Vergeleken met een kwartaal eerder is dat een kleine daling van 300.000 pond, maar een stijging van 3 miljoen pond vergeleken met het eerste kwartaal van 2018. De Liberal Democrats kregen 1 miljoen pond aan donaties binnen.

Desastreuze verkiezingen voor de Conservatieven

De Britse Conservatieven leden vorige week flinke verliezen tijdens de Europese verkiezingen. Mays partij haalde amper 10 procent van de stemmen en werd daarmee de vijfde Britse partij in het Europees Parlement.

De Britten gingen net als de Nederlanders vorige week donderdag naar de stembus. Anders dan hier werd er in het VK geen exitpoll bekendgemaakt, dus moesten de Britten tot zondag op de verkiezingsuitslag wachten. Afgelopen vrijdag, tussen het stemmen en de bekendmaking van de uitslag in, kondigde May haar vertrek aan.