De financiële stabiliteit van de eurozone staat onder druk door handelsspanningen, waarschuwt de Europese Centrale Bank (ECB) in een woensdag gepubliceerd rapport. Lidstaten met een hoge staatsschuld, zoals Italië, kunnen volgens de centrale bank in de problemen komen als die zich niet aan de Europese begrotingsafspraken houden.

"Mocht het neerwaartse risico op groei werkelijkheid worden, dan zullen de financieringskosten voor kwetsbare landen waarschijnlijk toenemen", waardoor ook zorgen over de houdbaarheid van de schuld toenemen, aldus de ECB.

Woensdag is de rente op de Italiaanse schuld voor de derde dag op rij gestegen. De rente op tienjarige Italiaanse staatsobligaties is met 0,03 procentpunt gestegen tot 2,73 procent.

Eerder deze week riep de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini nog op om de Europese begrotingsregels aan te passen. De overwinning van zijn partij bij de Europese parlementsverkiezingen wijst er volgens hem op dat de "achterhaalde regels" moeten worden heroverwogen.

Italië is na Griekenland de EU-lidstaat met de hoogste schuldenlast. De Europese Unie hanteert een schuldenlimiet waarbij de staatsschuld niet groter dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag zijn. De Italiaanse staatsschuld ligt momenteel op zo'n 130 procent van het bbp.