Bij een eventuele fusie tussen Renault en Fiat moet Frankrijk zijn eigen belangen en banen beschermen, zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dinsdag op de Franse radiozender RTL Radio.

Volgens Le Maire zal de Franse overheid een aantal garanties willen als de transactie doorgaat, waaronder de bescherming van Franse banen en een goede vertegenwoordiging van Frankrijk in het bestuur van het fusiebedrijf.

Ook zal het combinatiebedrijf wat Le Maire betreft een leidende rol op zich moeten nemen op het gebied van de ontwikkeling van accu's voor elektrische auto's.

Maandag werd bekend dat de Italiaans-Amerikaanse autofabrikant Fiat Chrysler met zijn Franse sectorgenoot Renault in vergaande onderhandeling over een fusie is.

Fiat Chrysler is bekend van merken als Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Lancia Dodge en Jeep. Renault maakt deel uit van een alliantie met Nissan en Mitsubishi. De autoproducenten vertegenwoordigen samen een marktwaarde van 32 miljard euro.

Als de twee bedrijven samengaan, zou het belang van de Franse overheid in Renault afnemen van 15 procent naar 7,5 procent.