AMSTERDAM - Werknemers zonder een lidmaatschap bij een vakbond kunnen sinds kort terecht bij de Stichting Werknemers zonder Vakbond in Zeist. Met behulp van telefoon en internet kunnen werknemers al hun vragen kwijt over het arbeidscontract aan de oprichters van de stichting, Debby Mulder en Harry Vogels.

In Nederland is ruim 70 procent van de werknemers geen lid van de vakbond. "De oprichting van de stichting is geen aanval op de vakbonden," aldus de oprichters in het Financieele Dagblad . "Eerder een steun in de rug."

Mulder kwam vorig jaar op het idee om de telefoonlijn op te richten. Zij werkte toen voor een brancheorganistatie en kreeg veel vragen van werknemers over de CAO. Velen moest zij teleurstellen en doorverwijzen naar de vakbond. "Echter de meeste bonden zijn alleen bereid om leden te helpen, zeker bij de wat moeilijkere vragen".

De twee oprichters hebben geen commerciële doelstellingen. De stichting ontvangt ongeveer 6 tot 10 telefoontjes per dag. "We ontvangen een telefoontje, luisteren goed naar het probleem en we antwoorden via e-mail. Eventueel raadplegen we CAO-partijen en anderen, onze advocaten en juristen, om tot een juist antwoord te komen," aldus Vogels. Het telefoonnummer is echter niet gratis. "Maar dat is het lidmaatschap bij de bond ook niet." Bij een vakbond betaal je een vast bedrag per maand als lidmaatschap. "We steken een hoop tijd in het beantwoorden van de vraag."

Op woensdag is de CAO-lijn alleen 's avonds geopend.