AMSTERDAM - De gemiddelde prijs van een hotelkamer in Nederland is opnieuw gedaald. Vorig jaar kostte een overnachting 98 euro, tegen 102 euro in 2003. In 2002 lag de gemiddelde kamerprijs met 114 euro nog een stuk hoger. Dat blijkt uit het dinsdag gepresenteerde jaarlijkse hotelonderzoek van adviesbureau Horwath Consulting.

Aan het onderzoek hebben ruim tweehonderd drie-, vier- en vijfsterrenhotels meegewerkt. Uit de gegevens van Horwath blijkt dat de gemiddelde kamerprijs sinds 1999 niet meer zo laag was. In dat jaar kostte een hotelovernachting nog omgerekend 90 euro.

De hotels krabbelen langzaam uit het economische dal waarin de branche de afgelopen jaren verkeerde. De bezettingsgraad van de kamers veerde door de opnieuw lagere tarieven iets op naar 66,7 procent. In 2003 lag dat percentage nog op 65,3. De bezetting kan echter nog lang niet tippen aan het topjaar 2000. Destijds werd 76,4 procent van de bedden beslapen.

Ondanks de relatief lage kamerprijzen en de nog altijd matige bezettingscijfers boekten de hotels een lichte toename van de omzet. Dat kwam door extra inkomsten uit restaurants, vergaderzalen en andere faciliteiten. Het gemiddelde bedrijfsresultaat nam vorig jaar toe met 8,6 procent. Dat is nog altijd ruim 25 procent minder dan in 2000.

Uit het onderzoek blijkt dat de hoteliers voorzichtig optimistisch zijn over 2005 en 2006. Ze denken dat de gemiddelde prijs voor hun kamers in stappen zal stijgen naar 109 euro. De bezetting moet groeien naar 72 procent in het komende jaar.