Matteo Salvini, de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, zei maandag dat de kiezer zijn partij Lega met 34,3 procent van de stemmen het mandaat geeft om de EU-begrotingsregels aan te vechten. Salvini wil belastingverlagingen doorvoeren, maar daarmee zou Italië niet langer kunnen voldoen aan de regels van de Europese Unie.

"De tijd is gekomen om bestaande en achterhaalde regels die Europa hebben beschadigd compleet te heroverwegen. Op een andere manier kan deze stemmingsuitslag niet worden uitgelegd", zei leider van de rechts-radicale partij tijdens een persconferentie.

Italië is na Griekenland de EU-lidstaat met de hoogste schuldenlast. De Europese Unie hanteert een schuldenlimiet waarbij de staatsschuld niet meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag zijn. De Italiaanse staatsschuld ligt momenteel op zo’n 130 procent.

Verkiezingsstrijd tussen Salvini en Di Maio over begroting

Voor de verkiezingen van het Europees Parlement zetten Salvini en vicepremier Luigi Di Maio, die de Vijfsterrenbeweging leidt, al in op verschillende standpunten over de begroting. Salvini stelde dat Italië bereid moest zijn om begrotingsafspraken te schenden om de werkloosheid omlaag te brengen, terwijl Di Maio deze uitspraken onverantwoordelijk noemde.

Het standpunt van de Vijfsterrenbeweging leek minder mensen aan te spreken. De partij kreeg 17,1 procent van de stemmen, en werd daarmee de derde partij bij de uitslagen.

'Belastingverlagingen belangrijkste kwestie voor Italianen'

Salvini hield maandag vast aan zijn eerdere uitspraken over belastingverlagingen en noemde het "de belangrijkste kwestie" voor Italianen. Het wordt volgens hem de basis voor de begroting voor volgend jaar, die in de herfst wordt gepresenteerd.

Ondanks de felle tweestrijd die de partijleiders tijdens de verkiezingen opriepen, willen Lega en de Vijfsterrenbeweging samen blijven werken. "Vanaf morgen gaan we weer rustig met elkaar aan het werk. Mijn vijand blijft Links", aldus Salvini, die daarmee verwijst naar de Democratische Partij, die 22,7 procent van de stemmen kreeg.