AMSTERDAM - De beleggers op de Europese beurzen zijn woensdag voorzichtig. Ze wachten een jaar na de aanslagen in de Verenigde Staten af of er nieuwe terreur volgt en hoe Wall Street 's middags zal openen. De koersen kwamen nauwelijks in beweging.


Beursjournaal


Beursstemming

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur een fractie lager (0,1 procent) op 357 punten. Volgens een analist verlamt de angst voor nieuwe aanslagen de handel. "Iedereen is voorzichtig en wacht af of er iets gebeurt. De veiligheidsdiensten in Amerika en Groot-Brittannië staan niet voor niets paraat."

Aegon

Op het Damrak was Aegon de enige grote daler. De verzekeraar leverde bijna 10 procent in. Dit was het gevolg van de bekendmaking dat Aegon overlegt met zijn grootste aandeelhouder, de Vereniging Aegon, over een nieuwe aandeelhoudersstructuur. Gevreesd wordt nu dat aandelen Aegon boven de markt komen te hangen. "Ze scheppen onzekerheid. Dat is niet handig en de beleggers reageren daarop", aldus een analist.

De waarde van het aandeel Philips steeg met 2,7 procent. Een reactie op het bericht dat het concern enkele tientallen mensen zal ontslaan in de Amerikaanse chipdivisie.

Op de Midkap waren ook weinig verschuivingen te zien. PinkRoccade daalde met 3,1 procent, in afwachting van de halfjaarcijfers die de automatiseerder woensdagmiddag prijsgeeft. Analisten verwachten tegenvallend nieuws.

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen schommelden vrijwel de hele woensdagmorgen rond het slot van de vorige dag. Tegen het middaguur kwamen er bescheiden plusjes van rond de 0,2 procent op de borden.

De hoofdfondsen in Parijs werden aangevoerd door het industriële conglomeraat Bouygues, dat ruim 5 procent hoger noteerde op het nieuws dat het concern zijn winst in het eerste halfjaar wist te verviervoudigen.

Op de beurs in Frankfurt was MobilCom de gebeten hond. Het fonds verloor bijna de helft van zijn beurswaarde na het bericht in Le Figaro dat France Télécom zich uit de Duitse mobiele operator wil terugtrekken. Een woordvoerder van MobilCom verklaarde dat het bedrijf surseance zal aanvragen als dit werkelijk gebeurt.

Euro

De euro deed een stapje terug. Aan het einde van de woensdagmorgen stond de koers op 0,9750 dollar tegenover 0,9760 dollar aan het einde van de handel dinsdag. In pond sterling zakte de koers eveneens iets, van 0,6270 tot 0,6265.