Autofabrikant Fiat Chrysler voert met Renault vergaande gesprekken over een fusie. Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf heeft maandag een voorstel aan het bestuur van de Franse branchegenoot gedaan.

De autoproducenten vertegenwoordigen samen een marktwaarde van ruim 32 miljard euro.

Een fusie bespaart miljarden per jaar en door de krachtenbundeling hopen de betrokken bedrijven een vuist te maken tegen grote technische uitdagingen van de moderne wagenindustrie.

Fiat Chrysler is bekend van merken als Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Dodge en Jeep. Renault maakt momenteel deel uit van een alliantie met de Japanse automakers Nissan en Mitsubishi. Nissan en Mitsubishi zijn vooralsnog niet betrokken bij de fusiegesprekken.

De samensmelting tussen de wagengiganten zal naar verwachting onder een Nederlandse holding vallen. Dit bekent onder meer dat het nieuwe hoofdkwartier in Nederland gevestigd wordt.

Volgens de plannen krijgen de aandeelhouders van Fiat Chrysler en Renault een gelijkwaardig belang in de nieuwe holding.

Fusie heeft mogelijk grote gevolgen voor auto-industrie

De fusie kan grote gevolgen hebben voor de internationale auto-industrie. Een samenvoeging van beide ondernemingen zou ervoor zorgen dat het fusiebedrijf van Renault en Chrysler, na Volkswagen en Toyota, de derde autoproducent van de wereld wordt.

Daarbij zou het concern op jaarbasis zo'n 8,7 miljoen auto's verkopen. Een fusie vermindert daarnaast het aandeel van de Franse staat in Renault.