De FDA, de Amerikaanse overheidsinstelling die de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert, heeft vrijdag het duurste medicijn ter wereld goedgekeurd. Het medicijn dat een dodelijke babyziekte moet tegengaan, zal ruim 2,1 miljoen dollar (ruim 1,8 miljoen euro) kosten.

Medicijngigant Novartis is verantwoordelijk voor de productie van Zolgensma. Het medicijn is gemaakt om spinale musculaire atrofie, een progressieve spierziekte, te behandelen. Deze aandoening kan de spieren van jonge kinderen in zeer snel tempo verzwakken, waardoor ze niet meer kunnen ademen of bewegen.

In de Verenigde Staten wordt de zeldzame ziekte bij zo’n vierhonderd baby’s per jaar gediagnosticeerd. Het merendeel van de kinderen wordt door de spierziekte niet ouder dan twee jaar.

De prijzige behandeling bedraagt 2,1 miljoen dollar. Hoeveel van dit bedrag betaald wordt door de ouders of verzorgers van de patiënten is afhankelijk van de zorgverzekeraar.

Het medicijn afkomstig van de Zwitserse medicijnproducent is een speciale vorm van gentherapie. Novartis biedt zorgverzekeraars de kans om de kosten voor de behandeling binnen vijf jaar te betalen. Mocht de behandeling niet aanslaan, dan zal een deel van het geld worden terugbetaald.