De Amerikaanse biersector is boos op de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens onderzoek van de Amerikaanse branchevereniging Beer Institute zijn er tussen 2016 en 2018 maar liefst 40.000 banen verloren gegaan in de biersector. Dit zou zijn te wijten aan de handelstarieven die Trump heeft ingevoerd.

"De invoertarieven op aluminium verhogen de kosten van brouwers en zijn een anker voor een levendige industrie", zegt voorzitter Jim McGreevy van het Beer Institute vrijdag tegen persbureau Bloomberg.

Sinds Trump een invoertarief van 10 procent op aluminium heeft ingesteld, kost het volgens het rapport twee keer zoveel om aluminium blikjes in te voeren. Volgens een woordvoerder van Beer Institute doen brouwers minder investeringen door de extra kosten.

Volgens McGreevy leiden de invoertarieven ertoe dat brouwers niet anders kunnen dan hun prijzen verhogen of werknemers ontslaan. Volgens het rapport is het aantal banen in de sector tussen 2016 en 2018 gedaald van 2,23 miljoen tot 2,19 miljoen.

De verkoop van bier is volgens het rapport ten opzichte van 2016 met 2,4 procent gedaald. Desondanks neemt het aantal banen toe door de flinke groei van het aantal kleine brouwerijen.