Ryanair heeft met vliegtuigbouwer Boeing een akkoord gesloten over een schadevergoeding vanwege de aan de grond gehouden 737 MAX-toestellen. De Ierse luchtvaartmaatschappij zou honderden miljoenen euro's aan compensatie krijgen, schrijft de Ierse krant Irish Independent vrijdag.

Boeing hoeft het bedrag volgens de krant niet over te maken naar Ryanair. Het zou worden verrekend als korting op geld dat Boeing nog tegoed heeft van de prijsvechter.

Bij twee ongelukken met het toestel van Boeing, in Indonesië en Ethiopië, kwamen in totaal 346 mensen om het leven. De ongevallen werden veroorzaakt door een fout in de software, waardoor de neus van het vliegtuig naar beneden gedrukt bleef worden.

De vliegtuigbouwer heeft toegegeven al een jaar voor de eerste crash op de hoogte te zijn geweest van de softwarefout. Boeing concludeerde na eigen onderzoek echter dat de vliegveiligheid niet was verslechterd door het probleem.

Sinds half maart worden de toestellen van het type 737 MAX wereldwijd aan de grond gehouden. Luchtvaartmaatschappijen willen hiervoor gecompenseerd worden.\

Waardoor de Boeing 737 MAX-vliegtuigen kunnen neerstorten
70
Waardoor de Boeing 737 MAX-vliegtuigen kunnen neerstorten