De Europese aandelenbeurzen staan donderdag flink lager. Door het slepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en tegenvallende Duitse industriecijfers stonden de beurzen diep in het rood.

De Amsterdamse AEX-index op Beursplein 5 noteerde omstreeks 14.30 uur een verlies van 1,5 procent op 544,42 punten. De grootste verliezer op de beurs was staalbedrijf ArcelorMittal (-3,7 procent). Alle hoofdfondsen stonden in het rood.

De Midkap verloor 2,06 procent. De enige winnaar in de Midkap was navigatiebedrijf TomTom. Het aandeel van het concern steeg met 4,4 procent na een omgekeerde aandelensplitsing.

De Duitse DAX-index in Frankfurt daalde met 1,6 procent naar 11.970 punten, de Franse CAC 40-index verloor 1,55 procent en zakte naar 5.295,60 punten. In het Verenigd Koninkrijk waren de verliezen iets kleiner; de aandelenbeurs in Londen verloor 1,2 procent.

Beleggers bezorgd om handelsconflict tussen VS en China

Beleggers reageren negatief op het slepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei woensdagavond (lokale tijd) dat er nog geen nieuwe handelsgesprekken tussen de VS en China op het programma staan.

Daarbij reageren beleggers op de ontwikkelingen tussen Huawei en de VS. De Amerikanen voegden Huawei onlangs toe aan een lijst met bedrijven die beperkt worden in hun zakenrelaties met de VS.

Ook werd negatief gereageerd op tegenvallende cijfers over de Duitse industrie. Het ondernemersvertrouwen daalde volgens het Duitse onderzoeksbureau Ifo in mei naar het laagste punt in vier jaar.