ZALTBOMMEL - De zuivelproducent Campina schrapt in de komende anderhalf jaar nog eens 250 banen in Nederland. Die komen bovenop de 150 ontslagen die het concern in juli aankondigde. Gedwongen ontslagen sluit de onderneming niet uit. Bij het bedrijf werken nu ruim 3600 mensen.

De geschrapte arbeidsplaatsen vallen onder de 'indirecten', mensen die niet direct bij de productie zijn betrokken, lichtte een woordvoerster woensdag toe. Het gaat onder andere om personeelsleden bij het onderdeel DMV International, leverancier van farmaceutische lactose.

Hoge loonkosten

Met de nieuwe ontslagronde wil Campina de arbeidskosten verlagen om de concurrentie met bedrijven in Nederland en omringende landen beter aan te kunnen. Het concern kent relatief hoge loonkosten in Nederland. Het bedrijf maakte daarom donderdag bekend dat de Woerdense productie van zoete producten verhuist naar het Duitse Elsterwerda. Campina zegt daar meer investeringssubsidies te kunnen krijgen. Elsterwerda is voor de onderneming belangrijk voor de productie van toetjes.

In juli meldde Campina al dat de productie van zure producten, zoals yoghurt, verhuist naar een nieuwe fabriek in Maasdam. Daardoor vervielen 150 banen. Campina heeft straks geen fabriek meer in Woerden, maar wel nog een kantoor, een onderzoeks- en een distributiecentrum.

Campina wil zich meer toeleggen op de productie van bewerkte melkproducten. Dat is volgens het bedrijf nodig omdat de consumptie van pure melk al enige jaren afneemt.