De prijs van een spijkerbroek zou bijna 33 euro omhoog moeten als de 'verborgen kosten' erbij opgeteld zouden worden, stelt ABN AMRO donderdag in een nieuw rapport.

Hierbij gaat het om de negatieve gevolgen van de jeansproductie, zoals milieuschade, slechte arbeidsomstandigheden en te lage beloning voor kledingarbeiders.

In opdracht van het economisch bureau van de bank werd door het Impact Institute berekend wat de 'ware prijs' van een spijkerbroek zou moeten zijn. Hierbij werd de hele productieketen onder de loep genomen; van katoenplantage tot denimweverij en spijkerbroekenfabriek.

Het instituut maakt onderscheid tussen de externe milieukosten en externe sociale kosten. Bij de denimproductie blijken beide het hoogst; de negatieve impact op de lokale bevolking in India bedraagt hier maar liefst 15,30 euro per spijkerbroek, de impact op de natuur is 5,85 euro.

Intimidatie, onderbetaling en gedwongen arbeid

Bij de jeansproductie in Bangladesh liggen de externe sociale kosten veel hoger dan de milieukosten, met respectievelijk 3,15 euro en 0,15 euro per broek.

De belangrijkste sociale problemen bij de productie van spijkerbroeken in Bangladesh hebben met onder meer intimidatie en onderbetaling te maken, stelt ABN AMRO. Het bedrag bij deze stap is relatief laag doordat er per broek maar een korte arbeidstijd nodig is.

Het uiteindelijke bedrag van 33 euro is het verschil tussen de inkoopprijs die retailers nu betalen en de werkelijke totale productiekosten, en zou opgeteld moeten worden bij de prijs van een jeans - duur of goedkoop - die niet op duurzame wijze is gemaakt.

Er is uitgegaan van een veelvoorkomende productieketen waarbij de katoenverbouw en de stofproductie plaatsvinden in India, waarna de jeans in elkaar wordt gezet in Bangladesh.

Leefbaar loon en hergebruik van denim

Voor een verbetering van de situatie wijst de bank op een paar mogelijkheden. Zo moet het gebruikte katoen efficiënter worden geproduceerd, stelt ABN. Ook moet gedwongen arbeid een halt toegeroepen worden. Tevens moeten werkenden een leefbaar loon krijgen, aldus de bank.

Tot slot moet de circulariteit verbeterd worden en moet denim van spijkerbroeken dus vaker worden hergebruikt.