Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil onderzoeken of het een concurrent van onder meer Airbnb en Booking.com op de markt kan krijgen die zich wel aan de regels voor vakantieverhuur houdt.

Meer dan 40 procent van de woningen die op Airbnb wordt aangeboden in Amsterdam werd vorig jaar langer verhuurd dan de toegestane zestig dagen. In 19 procent van de gevallen werd er zelfs langer gehuurd dan 120 dagen, blijkt uit onderzoek van Colliers (pdf).

Airbnb zelf betwist de cijfers van het onderzoeksbureau en stelt dat Colliers een gebrekkige rekenmethode gebruikte. Volgens Airbnb worden bijvoorbeeld maar 3,2 procent van de aangeboden woningen voor langer dan zestig dagen verhuurd in Amsterdam, tegenover 19 procent van Colliers.

Wethouder Laurens Ivens van Wonen nodigde de vakantieverhuurbedrijven meermaals uit voor een gesprek, maar hier werd niet op ingegaan. "Voorlopig is het daarom klaar", reageerde Ivens woensdag tijdens een commissievergadering.

Tijdens de vergadering viel meermaals de naam Fairbnb, een Italiaans verhuurbedrijf dat actief fraude tegengaat. Raadslid Tom Leenders (PvdA) kwam met het voorstel om een "gezonde tegenkracht voor Airbnb te faciliteren, dan wel op te richten".

Raadsleden kritisch op handhaving

Amsterdam kondigde eerder aan strenger te controleren op illegale vakantieverhuur, maar veel raadsleden vragen zich af of de huidige aanpak voldoet.

VVD-raadslid Daan Wijnants pleitte voor "een effectievere aanpak van uitwassen". Leenders wil vooral dat Amsterdammers makkelijk melding kunnen maken van illegaal woningverhuur via Zoeklicht.

Kwart van verhuurders houdt zich aan meldplicht

Sinds 2017 geldt in de hoofdstad een meldplicht van vakantieverhuur als maatregel tegen overlast. Slechts een kwart van de Amsterdammers die hun woning verhuurt aan toeristen, maakt daarvan melding bij de gemeente. Daarmee blijft het aantal meldingen flink achter bij het stijgende aantal woningen dat wordt verhuurd via Airbnb.

Amsterdam kondigde daarom in april hardere maatregelen aan tegen woningeigenaren die zich aan de meldplicht onttrekken. Wie wordt betrapt, krijgt een boete van 6.000 euro. Wordt er aan meer voorwaarden niet voldaan, dan kan de boete oplopen tot 20.500 euro wegens onttrekking aan de woningvoorraad.