Afgelopen week zijn acht miljoen zalmen in Noorse viskwekerijen langs de kust doodgegaan door een alg. Dat meldt de Norwegian Seafood Council woensdag. De vissen kunnen in de vrije natuur wegzwemmen van deze algensoort, maar de betreffende zalmen konden door hun gevangenschap niet wegkomen.

De zalmen worden langs de kust van Noorwegen vastgehouden, en kunnen dus niet verder zwemmen zoals hun vrije soortgenoten. De algen hechten zich aan de kieuwen, en verstikken de dieren op die manier.

De algensoort heeft zich in korte tijd snel vermenigvuldigd door het relatief warme weer en het weinig bewegende water. Dit zal naar verwachting nog even zo blijven, waardoor de alg zich verder kan ontwikkelen, zegt het Noorse overheidsorgaan dat over de visserij gaat.

In totaal zouden de acht miljoen dode vissen 40.000 ton voedsel opleveren, met volgens het Seafood Council een waarde van meer dan 620 miljoen Noorse kronen (ruim 63,5 miljoen euro).

In 2018 exporteerde Noorwegen 1,24 miljoen ton zalm, een groei van 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit jaar werd een toename van 4 procent verwacht. De helft van die verwachte groei zal volgens analisten naar verwachting teniet worden gedaan. De prijs van Noorse zalm zal hierdoor vermoedelijk stijgen.