AMSTERDAM - De winst van Nuon is in de eerste zes maanden van dit jaar gestegen van 146 miljoen tot 317 miljoen euro. De forse winststijging is het gevolg van nieuwe boekhoudregels en een aantal eenmalige baten.

Dat bleek maandag uit de halfjaarcijfers van het op een na grootste Nederlandse energiebedrijf. Zonder nieuwe boekhoudregels en eenmalige baten zou het resultaat naar 193 miljoen euro zijn gestegen. Nuon had in het eerste halfjaar te maken met een daling van het aantal Nederlandse klanten voor gas en elektriciteit. De totale omzet kwam 4 procent hoger uit op 2,62 miljard euro.

De omzet uit elektriciteit nam met 3 procent af tot 1,22 miljard euro. Dit kwam grotendeels voor rekening van de verkoop van het afnamecontract voor de Rijnmond-centrale aan branchegenoot Eneco.

Hierop verdiende Nuon 120 miljoen euro. Vorig jaar nam Nuon de Nederlandse elektriciteitscentrales van het Amerikaanse Reliant over. De stroom die Nuon voorheen inkocht, wordt nu voor een deel in eigen beheer geproduceerd. "Die interne omzet mogen we niet meerekenen in de totale omzet", aldus een woordvoerder van het energiebedrijf.

De omzetdaling bij de Nederlandse stroomtak werd gedeeltelijk gecompenseerd door het groeiende marktaandeel van Nuon in Vlaanderen en de omzetstijging in Duitsland. De omzet uit gas steeg met 16 procent tot ruim 1 miljard euro. De zachte winter en de vroege lente hebben de gasverkoop gedrukt. Deze krimp werd goedgemaakt door de stijgende gasprijzen. De prijs van aardgas is gekoppeld aan de sterk gestegen olieprijs.