Een lobbygroep van Amerikaanse bedrijven die actief zijn in China maakt zich "ernstig zorgen" over Chinese vergelding na de maatregelen tegen Huawei, zegt de voorzitter van AmCham China woensdag tegen de BBC.

De VS voegde Huawei onlangs toe aan een lijst met bedrijven die beperkt worden in hun zakenrelaties met de VS. De spanningen tussen de twee landen zijn hiermee nog verder opgelopen.

China heeft al gedreigd met tegenmaatregelen, zonder specifiek te benoemen wat die inhouden. De negenhonderd bedrijven tellende groep is bang dat China stappen zal nemen die Amerikaanse bedrijven hard zullen raken.

Veel Amerikaanse ondernemingen die actief zijn in China treffen maatregelen vanwege de toegenomen onzekerheid. Zo stelt 40 procent van de bij AmCham aangesloten ondernemers te overwegen productie uit China weg te halen of dit al te hebben gedaan.

Amerika treedt op tegen Huawei omdat China de netwerken van het bedrijf zou gebruiken om te spioneren. Huawei ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig gebruikt kan worden.