MILAAN - Banca Popolare Italiana (BPI) besluit deze week of het zijn belang van 29,4 procent in zijn Italiaanse branchegenoot Antonveneta aan ABM Amro verkoopt. In het weekeinde werd bekend dat BPI tijdens een vergadering vrijdag nog geen knopen had doorgehakt.

"Het besluit valt de komende dagen", liet BPI in een verklaring weten. De bank zei met ABN Amro in contact te blijven. Volgens de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore verkoopt BPI zijn belang voor 26,50 euro per aandeel aan de Nederlandse bank, evenveel als ABN Amro wil betalen. De officiële bekendmaking kan volgens de krant dinsdag plaatsvinden. De verkoop zou BPI een winst van ongeveer 200 miljoen euro opleveren.

De autoriteiten moeten instemmen met de transactie. Er is namelijk beslag gelegd op BPI's aandelenpakket. Justitie verdenkt de bank van marktmisbruik, handel met voorkennis en het tegenwerken van de toezichthouders bij de verwerving ervan.

Andere media in Italië meldden dat Antonio Fazio, president van de Italiaanse centrale bank, informeel de verkoop van het belang aan ABN Amro heeft goedgekeurd. Fazio ligt al enige tijd onder vuur, omdat hij niets wilde weten van de overname van Antonveneta door een buitenlandse bank. Van diverse kanten is op zijn aftreden aangedrongen.