AMSTERDAM - Het uitblijven van nieuwe terreuraanslagen heeft de Europese beurzen woensdagmiddag op flinke winst gezet. In de ochtend reageerden beleggers op de belangrijkste beursvloeren nog zeer terughoudend, maar in de laatste uren van de handel was die voorzichtigheid verdwenen. In het laatste half uur droeg een positieve opening van Wall Street daar nog een steentje aan bij.

De AEX-index sloot de dag af op 367,36 punten, een winst van 2,9 procent. Elders in Europa waren de winsten ook flink. Frankfurt, dat om 20.00 uur sluit, was aan het eind van de handel 2,6 procent hoger. Parijs steeg met 2,95 procent en Londen was 0,85 procent hoger.

Aegon was woensdag het buitenbeentje onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Het bericht dat de verzekeraar in overleg is over financiële herstructurering met zijn grootste aandeelhouder, de vereniging Aegon, viel verkeerd onder beleggers. In de ochtend liep het verlies voor het aandeel op tot 10 procent, maar Aegon sloot uiteindelijk op min 4,5 procent.

"De afgelopen dagen is er veel paniek gezaaid, misschien wel te veel, en dat resulteerde in een supervoorzichtige beurs", aldus een handelaar. "Maar er zijn nog steeds geen vliegtuigen tegen gebouwen aan gevlogen, dus was de opluchting vanmiddag groot."

De telecomfondsen zaten duidelijk in de lift. Dat werd onder meer veroorzaakt doordat het Franse concern Bouygues liet weten dat zijn gsm-divisie voor het eerst een nettowinst heeft behaald. Bouygues boekte een koersstijging van 9,1 procent, ook al omdat het een verviervoudiging van zijn halfjaarwinst bekendmaakte.

Verder bleken de beleggers ingenomen te zijn met de tussentijdse mededelingen die Nokia dinsdag had gedaan. Ook verhoogde de zakenbank Morgan Stanley haar koersdoel voor het Finse gsm-concern. Nokia zag de koers van zijn aandeel met 7,7 procent oplopen. De Zweedse concurrent Ericsson deed het nog beter met een koersstijging van 10 procent.

Voor France Telecom bleek er een koerswinst van 2,7 procent in het vat te zitten. Volgens de krant Le Figaro overweegt het concern zijn belang in het Duitse MobilCom af te stoten. Dat kwam hard aan voor MobilCom, waarvoor dan faillissement zou dreigen. Aan het eind van de handel was de koers 55 procent lager. In de telecomhoek was dit fonds dan ook een grote uitzondering.

De euro ging wat omlaag om uit te komen op 0,9730 dollar. De slotkoers van dinsdag bedroeg 0,9745 dollar. Tegenover het pond sterling stond de Europese munteenheid vrijwel onveranderd op 0,6275