De nieuwe groene obligatie van de Nederlandse Staat heeft dinsdag 5,98 miljard euro opgeleverd. Het doel was om tussen de 4 en 6 miljard euro op te halen met de staatslening, die een looptijd van twintig jaar heeft.

Nederland is het eerste land met een triple-A-rating, de hoogste kredietwaardigheid, dat een groene staatsobligatie uitgeeft. Eerder hebben België, Frankrijk en Ierland al zo'n groene staatslening aangeboden.

Het geld dat de staatslening oplevert, is bedoeld voor klimaatgerelateerde uitgaven en investeringen van het Rijk. Het gaat dan om duurzame energie, energie-efficiëntie, duurzaam vervoer en klimaatadaptatie.

Beleggers liepen warm voor de nieuwe obligatie; er werd voor meer dan 21,1 miljard euro aan biedingen gedaan. De lening heeft een coupon van 0,50 procent en loopt af op 15 januari 2040.

Pensioenfondsen en verzekeraars waren goed voor ongeveer een derde van de opbrengst. Het grootste deel van de investeerders is afkomstig uit Nederland.

Onder de beleggers waren onder andere ABP en PGGM. ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, stak 171 miljoen euro in de groene obligatie. PGGM investeerde voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn 82,5 miljoen euro in de staatslening.