De VS komt "in de niet al te verre toekomst" met sancties op bedrijven die betrokken zijn bij het aanleggen van Nord Stream 2, een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, kondigt de Amerikaanse energieminister Rick Perry dinsdag aan.

"De weerstand tegen Nord Stream 2 is nog zeer aanwezig in de Verenigde Staten", aldus Perry tijdens een bezoek aan Oekraïne.

Volgens Perry komt er binnenkort een wetsvoorstel waarin staat dat bij de pijpleiding betrokken bedrijven sancties opgelegd kunnen worden. Hij verwacht dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat wetsvoorstel ook zal steunen.

Controversieel binnen en buiten Europa

De Amerikanen zijn tegen de pijpleiding in de Oostzee. Volgens hen versterkt het de invloed van de Russen in de regio. Ook binnen Europa is de pijpleiding controversieel.

Zo is Duitsland een groot voorstander, maar zijn andere landen juist bang dat Europa hiermee afhankelijker wordt van Russisch gas. Volgens de bedrijven betrokken bij de pijpleiding doet Denemarken bovendien zijn best om de boel te vertragen, door geen toegang tot de Deense wateren te verlenen.

Gevolgen voor Nederlandse bedrijven

De sancties zullen waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven. Het project van het Russische staatsbedrijf Gazprom wordt medegefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell. Boskalis en Van Oord zijn ook betrokken bij het project.

Eind vorig jaar waarschuwde Pete Hoekstra, de ambassadeur van de VS in Nederland, al voor de gevolgen voor Nederlandse bedrijven.

"Het is enorm belangrijk voor sommige Nederlandse bedrijven. Als er sancties worden opgelegd, zitten ze met allerlei juridische verplichtingen", zei Hoekstra destijds in het radioprogramma De Nieuws BV.

"Maar belangrijker: eerst moeten zij besluiten of ze door willen gaan met Nord Stream. En wanneer zij dat doen, dan heeft dat sowieso gevolgen."