Het Chinese techbedrijf Huawei gelooft niet dat Europa de Verenigde Staten zal volgen met sancties, omdat het bedrijf al jaren nauw samenwerkt met Europese telecombedrijven.

Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken plaatste Huawei woensdag op een sanctielijst, waardoor Amerikaanse bedrijven beperkt worden in het zakendoen met Huawei. Maandagavond werden de sancties weer wat verlicht.

De Amerikanen beschuldigen China ervan de netwerken van Huawei te gebruiken om te spioneren. Huawei ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is.

Overigens wordt Huawei al in meerdere Europese landen onderzocht voor mogelijke spionage, waaronder in Nederland. De politieke druk zorgt er ook voor dat veel landen nu twijfelen of het 5G-netwerk wel door Huawei aangelegd moet worden.

Desondanks zegt Huawei zich geen zorgen te maken over sancties. "We denken niet dat dit zal gebeuren in Europa", zegt Huawei-bestuurder Catherine Chen tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. "Ik geloof dat zij hun eigen beslissingen kunnen nemen."

Huaweis topman in Italië, Luigi De Vecchis, zegt daarnaast in de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore dat Europa de ontwikkeling van een eigen 5G-netwerk en de digitalisering van de Europese economie een stuk moeilijker zou maken als het Huawei ook op een zwarte lijst zet.