Binnenlands toerisme in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht is sinds 2012 met 54 procent toegenomen. Nederlanders blijken hiermee niet erg gevoelig voor de gevolgen van massatoerisme, meldt het economisch bureau van ABN AMRO dinsdag.

Buitenlandse toeristen zoeken juist in toenemende mate de gebieden buiten de Randstad op. In de regio's buiten de Randstad zal het toerisme van mensen uit andere landen naar verwachting met 6 procent groeien.

Deze regio's kunnen hierop inspelen, stellen de onderzoekers. "Lokale festivals, musea en attractieparken kunnen profiteren, bijvoorbeeld door een 'overloop' van toerisme vanuit de drukkere gebieden te stimuleren."

De discussie over het massatoerisme in Amsterdam, de omstreden rol van Airbnb en de belasting voor cruiseschepen bieden de regio's volgens de economen van ABN AMRO ook kansen.

Economische groeivertraging in het buitenland

Het totale toerisme in Nederland neemt dit jaar naar verwachting met 3 procent toe. Die stijging zit vooral in de stroom buitenlandse toeristen.

ABN AMRO-economen verwacht dat het tempo van de groei komende jaren wel iets afneemt. Dat komt doordat de economische groei in de herkomstlanden van reizigers afvlakt.

Daardoor zal ook de groei van het aantal hotels afnemen. In 2018 groeide het aantal overnachtingen nog met 6 procent, maar in 2019 en 2020 komt die groei naar verwachting op 5 procent uit.

Millennials in de regio

Het reisgedrag van millennials, mensen die tussen 1980 en 2000 geboren zijn, zullen de regio's ook helpen, denken de economen. Deze generatie is op zoek naar authentieke ervaringen en wil daarom zien hoe inwoners leven en dus niet slechts toeristische trekpleisters bezoeken.

"Voor de regio's zijn millennials dan ook een belangrijke doelgroep waarop zij hun promotieacties kunnen richten", aldus de economen.

Het economisch bureau van ABN AMRO spreekt van "ondertoerisme" in de regio's, tegenover "overtoerisme" in de grote steden. Binnen de EU bungelt Nederland onderaan wat betreft de toerisme-inkomsten uit dergelijke gebieden; alleen Litouwen en Polen doen het op dat vlak slechter.