De Belastingdienst heeft de openstaande voorschotten voor huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget voor 1,2 miljard euro te laag in de jaarrekening gezet, zo meldt de fiscus maandag. Er zouden geen gevolgen zijn voor mensen die toeslagen ontvangen.

De fouten werden gemaakt bij het leveren van de informatie aan de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Buitenlandse Zaken, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ook bij de controle van de informatie door de Auditdienst Rijk werden ze niet opgemerkt. De Belastingdienst ontdekte de verkeerd ingevulde getallen later zelf. Minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Menno Snel van Financiën laten weten de fout te betreuren. De correcties worden zo snel mogelijk doorgevoerd.

Wel zeggen beiden dat de onjuiste gegevens "alleen boekhoudkundige betekenis" hebben en dat er geen consequenties zullen zijn voor toeslaggerechtigden. "Ook de bedragen van de uitgaven in de jaarrekening en het EMU-overschot over 2018 blijven hetzelfde", meldt het persbericht van de overheid.

De Belastingdienst past de controleprocedure zo aan dat de kans op dit soort fouten in de toekomst kleiner wordt.