NEW YORK - De president van de federale bank van New York, McDonough, heeft woensdag bij de herdenking van de terroristische aanslagen uitgehaald naar de bazen van grote bedrijven en hun hoge beloningen.

Hij sprak van excessieve bedragen die de afgelopen twintig jaar de pan zijn uitgerezen zonder dat daar een goede economische reden voor is geweest.

Volgens McDonough tonen studies aan dat de salarissen en bonussen van topmensen in het bedrijfsleven explosief zijn gestegen. Twintig jaar geleden verdiende een bestuursvoorziter (ceo) van een grote onderneming circa veertig keer meer dan zijn gemiddelde werknemer, terwijl dat hedentendage vierhonderd keer meer is. "Maar de topbestuurder is in die twintig jaar niet tien keer beter geworden", zo stelde McDonough.

Een oplossing is volgens hem dat bedrijven vrijwillig een plafond aan de vergoedingen stellen. "Niet alleen de aandeelhouder zou dat op prijs stellen, maar het zou een goed signaal zijn naar de hele samenleving." McDonough deed hij een oproep aan de grootste bedrijven om als eerste de miljoenenvergoedingen in te perken.