Italië moet zich aan de afspraken over zijn begroting houden en voor resultaten zorgen. "Laat ik daar als voorzitter van de Eurogroep heel duidelijk over zijn", zei Mário Centeno in Brussel na afloop van de vergadering met de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep). "Het is tijd om de afspraken uit te voeren."

Centeno reageerde op de uitlatingen die vicepremier Matteo Salvini eerder deze week deed. Salvini liet weten er geen problemen mee te hebben om de staatsschuld tot 140 procent te laten oplopen als daarmee het werkloosheidscijfer omlaaggaat.

Volgens de EU-regels mag die schuld niet boven 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) liggen.

Salvini zei ook dat het "niet zijn zorg is" als daar in Brussel over wordt geklaagd. Zijn uitspraken brachten een schok op de financiële markten teweeg. Italië stond aanvankelijk niet op de agenda van de Eurogroep.

EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) zei dat begrotingsdiscipline in "Italië's eigen belang" is. Volgende maand komt hij met een nieuwe beoordeling van de situatie. Mogelijk neemt de Europese Commissie dan strafmaatregelen.