Het IMF verwacht wel dat de wereldeconomie in de tweede helft van volgend jaar gaat aantrekken

OTTOWA - De groei van de wereldeconomie blijkt na de aanslagen in de VS op 11 september zwakker te zijn, dan aanvankelijk werd aangenomen. Dit blijkt uit de cijfers die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zaterdag in het Canadese Ottawa presenteerde. In de Euro-zone komt de groei in 2002 uit op 1,3 procent, aldus het IMF. Eerder verwachtte het IMF nog een groeicijfer van 2,2 procent.

Eerder deze week liet de financiële instelling al weten dat de wereldeconomie volgend jaar met 2,4 procent zal groeien, in plaats van de verwachte 3,5 procent.

De Verenigde Staten zelf worden ook zwaar getroffen door een recessie. De Amerikaanse economie groeit dit jaar nog met 1,1 procent, en slechts met 0,7 procent in 2002. De Amerikaanse minister van Financiën O'Neill liet zaterdag in Ottawa weten dat hij het niet eens is met de prognoses. Volgens hem staat de Amerikaanse economie er aanzienlijk beter voor.

'Verlaag de rente'

Het IMF verwacht wel dat de wereldeconomie in de tweede helft van volgend jaar gaat aantrekken. In de verklaring riep het IMF de grote landen in de wereld op de rente verder te verlagen om de economie verder te stimuleren. "De jongste verlichting van het monetaire beleid in de VS, het eurogebied en andere leidende economieën is welkom, en het comité is van mening dat er in de meeste landen nog ruimte is voor verdere stappen, mocht dat nodig zijn."

Over de vraag of het IMF een rol moet spelen in het gevecht tegen de financiering van het terrorisme sprak het comité IMFC zich uit tegen het uitbreiden van het mandaat om het IMF om te vormen tot een soort internationale financiële politie-agent. Het IMFC is het beleidsbepalende comité van het IMF, met daarin afgevaardigden uit het brede spectrum van de 183 lidstaten. Het komt twee keer per jaar bijeen om de agenda van het IMF vast te stellen.

Maatregelen tegen terroristengeld

Wel bepaalde het IMFC dat de lidstaten uiterlijk op 1 februari maatregelen moeten hebben genomen om de strijd tegen de financiële netwerken van terroristen te versterken. Alle landen die nog geen maatregelen hebben genomen, moeten zo snel mogelijk verdachte fondsen en transacties analyseren, zo verklaarde de Britse minister Brown, voorzitter van het IMFC in Ottawa.

De in groten getale aanwezige politie arresteerde in Ottowa zeven mensen die protesteerden tegen de economische globalisatie en de bombardementen in Afghanistan. Volgens een politiewoordvoerder waren er ongeveer 2000 betogers op de been, aanzienlijk minder dan gevreesd en door de organisatoren verwacht.