Het openbaar ministerie van Italië heeft donderdag tot acht jaar cel geëist tegen voormalige bankmedewerkers van Deutsche Bank, Banca Monte dei Paschi di Siena en de Japanse bank Nomura.

De verdachten zouden hebben meegewerkt aan het vervalsen van de boeken van de Italiaanse probleembank. Hiermee werden de verliezen van de bank rooskleuriger voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren.

De hoogste straffen werden uitgedeeld aan oud-medewerkers van de Italiaanse bank. De voormalige president-commissaris hoorde acht jaar cel tegen zich eisen en de oud-topman zes jaar cel. Tegen de voormalige CFO eiste de Italiaanse justitie zes jaar cel.

In totaal staan dertien oud-bankiers en de twee banken voor de Italiaanse rechtbank. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, het misleiden van de financieel toezichthouder en marktmanipulatie. Naast de celstraffen eist het Italiaanse openbaar ministerie respectievelijk 441 en 445 miljoen euro van Deutsche Bank en Nomura.

Het brein achter de constructie zou Deutsche Bank zijn geweest. Die bank zou de derivatenconstructie hebben bedacht waarmee in 2008 430 miljoen euro aan verliezen werden verduisterd.

In 2009 zou Nomura dezelfde constructie hebben toegepast om 300 miljoen euro aan verliezen buiten de boeken te houden bij Monte dei Paschi.