De EU-antitrustautoriteit heeft donderdag vijf banken beboet voor het vormen van een kartel op de valutamarkt voor elf munteenheden, waaronder de Amerikaanse dollar en de euro, maakt de Europese Commissie donderdag bekend.

Royal Bank of Scotland, Barclays, Citigroup, JPMorgan en MUFG kregen boetes van bij elkaar opgeteld 1,07 miljard euro. De Zwitserse bank UBS ontliep een boete van 285 miljoen euro, omdat deze bank de Commissie van de misstanden op de hoogte had gesteld.

Volgens de Europese Commissie vormden de banken twee kartels om zo de valutamarkt voor elf munteenheden, zoals de dollar, de euro en het Britse pond, te beïnvloeden. Het ene kartel opereerde tussen december 2007 en januari 2013, het andere was actief tussen december 2009 en juli 2012.

"Bedrijven en burgers zijn van banken afhankelijk om geld te wisselen en in het buitenland transacties uit te voeren", aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager in een verklaring. "Dit kartelbesluit stuurt een duidelijk signaal dat de Commissie dit soort geheime verstandhoudingen niet zal tolereren", stelt Vestager.

De Europese mededingingsautoriteit stelde dat de handelaren van de banken elkaar op persoonlijke basis kenden en via chatrooms contact met elkaar hielden.