Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
dossier: duurzaam wonen

Nibud: Bijna helft huiseigenaren wil woning niet snel verduurzamen

Zo'n 43 procent van de Nederlandse huiseigenaren is niet van plan om binnen nu en vijf jaar de woning te verduurzamen. Dat blijkt uit donderdag uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Door NU.nl

Huiseigenaren zijn niet happig om hun huis te verduurzamen, omdat ze niet weten welke financiële regelingen zij vanuit de overheid kunnen verwachten, stelt het Nibud.

Tevens vindt meer dan dan de helft van de huiseigenaren dat de overheid hen financieel moet ondersteunen bij het energiezuiniger maken van de woning.

"Het Nibud vindt het jammer dat eigenaren door onzekerheid over overheidsbeleid worden gehinderd in het nemen van stappen om verduurzaming te realiseren. Het is van belang om huiseigenaren zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Huiseigenaren stellen verduurzaming uit, maar tegen een prijs

Ook stellen huiseigenaren de werkzaamheden vaak uit, omdat ze verwachten dat het energiezuinig maken van de woning in de toekomst goedkoper wordt, schrijft de budgetinstantie.

Door het verduurzamen uit te stellen lopen huiseigenaren mogelijk ook tegen extra kosten aan, waarschuwt het Nibud. Energierekeningen kunnen bijvoorbeeld onnodig hoog uitvallen door de verduurzaming uit te stellen. Ook loopt een eigenaar het risico dat de woning minder waard wordt.

Verduurzaming vaak nodig bij mensen met lagere inkomens

Het Nibud schrijft dat mensen met lagere inkomens een huis met een laag energielabel - zoals D, E, F of G - hebben. Juist voor deze mensen kan verduurzaming gunstig zijn, omdat er voor hen nog veel te winnen valt op het gebied van energiezuinigheid.

Deze groep zal echter minder snel geld investeren in de verduurzaming van een woning, omdat er in deze woningen veel moet gebeuren en daar vaak niet de financiële middelen voor zijn.


Lees meer over:

WonenNibudEconomie

Aanbevolen artikelen