Ook medewerkers in het streekvervoer leggen op 28 mei het werk neer, melden vakbonden FNV en CNV woensdagavond. Alleen in de provincies Utrecht en Gelderland zal niet worden meegedaan aan de pensioenacties.

Eerder werd al bekend dat NS-werknemers en werknemers in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag op 28 mei de hele dag zullen staken. Met de actie van het streekvervoer erbij, betekent dit dat er daar op die dag bijna geen bussen of treinen rijden.

Op 18 maart werd het openbaar vervoer al voor een groot deel platgelegd door acties van de vakbonden FNV, CNV en VCP. Toen staakten de vakbondsleden ook voor een beter pensioen. Bij de acties legden werknemers van de NS en werknemers in het stadsvervoer het werk voor 66 minuten neer tijdens de ochtendspits.

Ook andere sectoren staakten op 18 maart. De stakingsacties werden die dag afgebroken na de aanslag in een tram in Utrecht. Onder anderen medewerkers van de politie, Defensie, de Douane, de Koninklijke Marechaussee en ambulances schrapten hun acties.

'Acties zijn nodig, omdat er geen zicht is op pensioenakkoord'

De bonden zeggen dat er een nieuwe actie nodig is, omdat er nog geen zicht is op een pensioenakkoord. Eind vorig jaar klapte het pensioenoverleg tussen de vakbonden, het kabinet en de werkgevers.

"We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt", stelt FNV-bestuurder Brigitta Paas. De bonden willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren.

Vakbonden roepen alle werkenden in andere sectoren op om het werk neer te leggen op woensdag 29 mei, de zogeheten pensioenactiedag.