BRUSSEL - Er komt geen verplichting voor beursgenoteerde bedrijven om een speciaal toezichtcomité in het leven te roepen voor de controle op de boekhouding. Dat is het resultaat van overleg tussen afgevaardigden van het Europees Parlement, de bevoegde Europese ministers en de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Volgens europarlementslid Doorn (CDA), hoofdonderhandelaar namens het parlement, moeten landen zelf uitmaken hoe ze de controle uitvoeren. "Het vennootschapsrecht verschilt enorm tussen de lidstaten, dus dit moet je aan hen overlaten", legde een tevreden Doorn vrijdag uit. Het idee van een toezichtcomité is ontstaan na diverse boekhoudschandalen in de VS en Europa.

In het akkoord is verder vastgelegd dat bedrijven elke zeven jaar van accountant moeten wisselen. Verplicht wisselen van accountantskantoor, een alternatief dat eerder in de tekst stond, is geschrapt in het compromis.

Aansprakelijkheid

Ook is geregeld dat er geen maximum komt voor de aansprakelijkheid van accountants, mocht er een boekhoudfraude aan het licht komen. De Europese Commissie gaat een rapport opstellen of dat in de toekomst wel mogelijk of nodig is.

Overigens gaat het Europees Parlement niet over het compromis stemmen zolang het niet meer inspraak krijgt over latere technische invullingen, waarschuwde Doorn.